Neli hirmu, mis hoiavad meid tagasi

Toon välja neli hirmu, millega võime silmitsi seista erinevates olukordades. Ilmselt oled nende kõigiga kokku puutunud, võib-olla hoiab Sind isegi praegu mingi neist tagasi. Teadvustamine on esimene samm liikuma saamiseks.

Hirm unistamise ees 

Teised naeravad selle üle. Unista väikselt. Ah, kes olen mina, et seda saada. Olen lihtsalt kasvanud sellises keskkonna, kus… Ma tahaksin seda, AGA…
Tood ratsionaalseid üldistusi, et õigustada seda, miks ei saa seda teha (kuulus ‘aga’). Olles palju pettumust kogenud ei julge enam mõeldagi, mis saaks võimalik olla.

Aga mis oleks kui mitte ühtegi takistust pole, Sul on olemas kõik ressursid, et elada täpselt sellist elu, nagu ihkad.

Öösel haihtuvad kõik probleemid, ärkad hommikul üles ja on esimene päev Sinu unistuste elust. Milline see on? Mida sa tunned? Mida Sa oma kehas tunned?


Hirm ebaõnnestumise ees

See pole võimalik. Mul pole oskusi, kogemusi. Mul on veel seda vaja õppida. Ah, kes olen mina, et seda teha. Keegi teine teeb seda juba ja veel palju paremini.
Neil on lihtne unistada, aga ei suuda asju ellu viia. Tihedamini esineb perfektsionistidel, kellel on kõrged standardid ja kardavad, et nad ei vasta nendele. Mõteviis, et mitteperfektne sooritus tekitab eelarvamusi ja hinnanguid. Hakkavad end saboteerima oma võimetes, oskustes või seavad madalamad ootused väiksemaks pettumuseks. 

Kujuta ette, et eesmärgi täitumise tähtajast on möödunud kuu aega ja Su eesmärk on täitunud üle ootuste hästi, lausa viis korda paremini. Mis on tagasi vaadates need sammud, mida selleks tegid?


Hirm teiste pahandamise ees

Äkki kellelegi ei meeldi, kui ma seda teen. Mis siis kui ta ei suhtle enam minuga või läheb ära. Kuidas mu kaaslane, sõbrad, pere reageerivad. Sellest võib tulla mingi konflikt ja ma ei taha konflikte. Lihtsam on, kui tõmban end ja oma soove tagasi, saan nii ka hakkama.
See hirm käib käsikäes ebakindlusega. Kartes, et see toob kaasa ebameeldiva olukorra, isegi konflikti, siis pigem väldid selle võimalust. Sealjuures süüdlased on alati välised, keegi teine, näiteks kellegi teise rektsioon.

Mis on need aspektid, mille üle Sul on kontroll? Mis juhtub, kui Sa jätad selle tegemata? Kui oluline on nüüd see praegu, mida keegi arvab või mis võib (ja samas ei pruugi) juhtuda?


Hirm õnnestumise ees

Kui see õnnestub, siis ma peangi oma elu ümber selle elama hakkama, peangi kõike seda ellu hakkama viima. Äkki ma ei oska, suuda. Äkki keegi saab valesti aru.. Ma teen kõik, mis vaja, aga miskipärast alati jääb midagi puudu (tegelikult on vaid üks samm õnnestumiseni, aga leitakse mugavustegevused ja põhjused viivitamiseks).
Enamasti ei saa arugi, et see hirm meil on, sest fokusseerime end eesmärgile, kus kõik on ilus ja tore ning muudkui teeme ja teeme midagi. See on hirm muutuse ees, mis ootab, kui õnnestume. Hirm selle ees, kuidas me ise ja teised reageerivad, kui õnnestume. Hirm selle ees, millest peame loobuma, kui õnnestume.

Esimene samm on olla teadlik sellest hirmust. Võid mõelda, millest see võis tulla ja mis on see, mida sa tegelikult kardad. Mida Sinu ennast saboteeriv pool sisendada üritab – ja siis keera need ümber sind toetavaks versiooniks. Ole eneseteadlik ja kujunda enda mõttemaailm ümber.

Mõtle miks Sa seda tahad ehk tuleta meelde oma MIKS. Kirjuta välja, mis sa tunned. Tunne, mis siis saab, kui kõik õnnestub. Sest läbikukkuja on see, kes kardab nii väga õnnestuda, et ta isegi ei proovi.


Viimane on minu personaalne “lemmik”, kui koolitusel selle kohta kuulsin tuli nii suur ahhaa moment, et kas tõesti inimesed kardavad õnnestuda. Jah, kardavad, ma ise olen nende seas.

Nagu mainisin, siis esimene samm on nende hirmude, tagasihoidvate tegevuste ja mustrite teadvustamine. Need on ka head kohad, kus võtta endale coach, kes aitab Sul end avastada, peegeldada öeldu tagasi, saada selgust prioriteedides ja esitada väljakutseid takistuste ületamiseks.

Scroll to Top